Goedemiddag Donja, Kennen wij elkaar?

Verbinden. Het toverwoord. Voor mij. Daarom. Toeval. Het bestaat niet. Vroeger. Toen wel. Nu niet meer. Het is key. Magisch. Balans. Toeval. Dat zijn verbindingen. Bruggen. Boodschappen.

Recent. Ik schreef. Over vroeger. (Reasons). Over oude liefde. Dat die niet roest. Over vriendschap. Sterfelijkheid. Over daten. Het lijkt random. Willekeur. Toevallig. Zonder reden. Zonder opgaaf.

Die oude liefde. Hij heeft een vriend. Een beste vriend. Ruim 30 jaar. Zo lang al. Vroeger. Verkeringstijd. Altijd daar. Altijd op bezoek. Die vriend. Die zat in dienst. Bij de Marine. Hij voer. Op een groot schip. Ooit was ik er. Ik mocht mee-eten. Met die mannen. Voor de reis. Naar de Seychellen. De Indische oceaan. Mooi daar! Geweldig.

Jaren later. Interesse in oorlog. Vietnam oorlog. Tweede wereld oorlog. Modelbouw webshop. Corresponderen. Met een Vietnam veteraan. Don Aird. In gesprek. Met anderen. FlowerPower op de Vlagheide. Een oorlogsproject. Of beter. Vrijheidsproject. Dankbaarheid. Aan hen. Veteranen. Dan tv. Met Beau. Beau en de veteranen. Gezien? Een echte aanrader. Echt waar. Geen benul. Dat is wat we hebben. Geen benul. Over PTSS. Over je land dienen. Over angst. Verdriet. Woede. Frustratie. Oorlog. Onbegrip. Uitgekotst. Noem maar op.

En toen. Weer bestelde ik ze. De witte anjers. Voor de veteranen. Om ze te eren. Binnenkort. Op veteranendag. Die anjers. Het bleef stil. Iets ging mis. Jammer dacht ik. Laat ik maar schrijven. Wie weet. Zo gezegd. Zo gedaan. Ik mailde. Over mijn bestelling. Waar hij was. Dat ik wacht. Heel lang al. Mijn bestelnummer. Ik mailde het. Aan die club. De veteranenclub. Ik drukte op verzenden. Daar ging hij heen. Foetsie.

En toen. Een minuut. Misschien 2. Razendsnel. Ik zag mail. Re: Bestelling anjers. Nu al antwoord? Dat is wat ik dacht. Dat is vlug! Ik open het mailtje. Twee zinnen. Meer niet. Er stond:

Goedemiddag Donja,

Kennen wij elkaar? 

Wat denk je? 25 jaar later. Ruim 25 jaar. 17 miljoen mensen. 17,3 miljoen zelfs. En wat denk je? Wie mailt? Inderdaad. De beste vriend. Die van mijn ex. Van alle mensen. Alle mensen in Nederland. Mailt uitgerekend hij. Zo leuk. We hebben geappt. Heel kort. Bellen doen we binnenkort. Mijn anjers. Die zijn binnen. Alle vijf. Ik zal ze dragen. Trots. Voor hem. Voor die vriend. Voor Don Aird. En alle anderen. De streden. En strijden. Toen en nu. Tegen de vijand. Tegen zichzelf.

Toeval. Pffffff Echt niet!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: